תהליכי ייצור רבים זקוקים לרמות דיוק גבוהות מאוד, הרבה יותר מבעבר. כל סטייה מהרצוי, כולל מזערית, עלולה לפגוע באיכות המוצרים ולשבש תהליכים שונים. במיוחד אפשר לזהות את המגמה הזו בתחום החשמל והאלקטרוניקה, אבל לא רק. במציאות כזו, יש באופן טבעי צורך בציוד מתקדם במיוחד למדידה – ואכן בזכות טכנולוגיות חדשניות פותחו מכשירים מתקדמים שמספקים לנו את רמת הדיוק הרצויה. כאן בעמוד תמצאו סקירה של כמה מהסוגים החשובים ביותר של מכשירי המדידה שכולנו משתמשים בהם ב-2024.
מערכות מדידה אופטיות
סוג אחד של מכשירי מדידה הוא מערכות אופטיות. הכוונה היא למערכות שמשולבים בהן חיישנים אופטיים, למשל חיישני לייזר. בזכות המאפיינים הייחודיים של אותות אופטיים ושל טכנולוגיית הלייזר, החיישנים החכמים יכולים להתמודד בהצלחה גם עם אתגרים מורכבים ולספק תוצאות מדויקות מאוד.
את מכשירי המדידה האופטיים – שיכולים להיות ידניים וגם אוטומטיים – אפשר למצוא בתעשיית הרכב, בתעשייה האווירית וגם בתעשיות האנרגיה השונות. עוד תחום שבו המכשירים האופטיים הם חלק בלתי נפרד מתהליכי הייצור הוא הטכנולוגיה, ובפרט במקומות שבהם מיוצרים רכיבים שחייבים להיות בגודל האופטימלי ברמת דיוק של מילימטרים בודדים.
קליבר
קליבר הוא לא מכשיר חדש: כבר לפני 150 שנים החלו להשתמש בכלים שמבוססים על העיקרון של הקליבר. יחד עם זאת הקליברים של 2024 הם כמובן משוכללים הרבה יותר, והתוצאות התאם. הרעיון של מכשיר המדידה הזה הוא מדידת אורך, קוטר פנימי, קוטר חיצוני ועומק של פריטים שונים. רמת הדיוק של הקליברים יכולה להגיע גם למאית המילימטר, ומנעד הפריטים שאפשר למדוד בעזרתם רחב מאוד.
המדידה של האורך ושל קוטר חיצוני מתבצעת בעזרת שתי לסתות. כדי למדוד קוטר פנימי משתמשים בזוג לסתות נוסף שהמכשיר כולל, ועוד חלק שיש בו נקרא מוט זחיח. המטרה שלו היא מדידת עומק. כמו כן יש בקליברים תפס על-מנת להבטיח גישה נוחה לכל מקום שבו תתבצע מדידה. בנוסף יש בחירה בין קליבר אנלוגי לדיגיטלי, כשהכוונה היא לאופן התצוגה של הנתונים שמספק המכשיר.
מד עובי
יש הרבה מאוד פריטים שבהם הפרמטר הקריטי הוא עובי. למשל, ציפוי חוטי חשמל. מכשיר המדידה שמוודא שהעובי יהיה זה הרצוי הוא מד עובי. עוד שימוש במכשיר הזה הוא לאיתור תהליכי שחיקה, למשל בגלל קורוזיה, כך שמד עובי יכול לסייע בבדיקות תקינות של תשתיות חיוניות.
גם מדי עובי מגיעים בשתי גרסאות, אנלוגית ודיגיטלית, כשזו הדיגיטלית מספקת את המידע בצורה נגישה ונוחה יותר.
מד זווית
עוד מכשיר ותיק שהשתכלל ב-2024 בזכות טכנולוגיות חדשניות הוא מד זווית. בפרויקטים בסיסיים אפשר להשתמש במדי זווית אנלוגיים, ואילו לפרויקטים מורכבים מומלץ השימוש במד זווית דיגיטלי. מד זווית מאפשר למשל לתכנן וליישם עבודות חשמל בבתים – התקנת נקודת חשמל חדשה ברמת דיוק מרבית, הוספת שקע כוח ועוד. גם בעולם הרפואה ובתחומי הפיזיקה והמכניקה מד הזווית הוא כלי עזר חיוני.
בכל מקרה חשוב לרכוש מכשירי מדידה של יצרניות מוכרות, כדי שגם הם עצמם יהיו מדויקים לחלוטין ואמינים. חברה ותיקה בתחום, שמשווקת את כל הסוגים של ציוד המדידה ומקפידה על איכות ללא פשרות, תדע גם לעזור לכם לבחור את המכשור הנכון ביותר עבורכם.